Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een holistische geneeskunde die al meer dan 5000 jaar met succes wordt toegepast en gericht is op preventie en behandeling van diverse klachten. "Ayur" betekent leven en "Veda" betekent kennis. Ayurveda is kennis over het leven in de ruimste zin van het woord.
Wat echt essentieel is: gezondheid is maatwerk. Wat voor iemand anders goed is, hoeft niet bij jou te passen. Volgens de principes van Ayurveda is het menselijk lichaam samengesteld uit de vijf elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether) en wordt het beheerst door drie dosha's, namelijk Vata, Pitta en Kapha. Onevenwichtigheden in deze dosha's kunnen leiden tot verschillende klachten en gezondheidsproblemen.
Hier zijn enkele veelvoorkomende klachten en aandoeningen volgens Ayurveda: 
 
1. Vata-gerelateerde klachten: 
   - Droge huid en haar 
   - Constipatie 
   - Angst en zenuwachtigheid 
   - Slapeloosheid 
   - Gewrichtsproblemen, reuma 
   - Winderigheid en een opgeblazen gevoel 
 
2. Pitta-gerelateerde klachten: 
   - Brandend maagzuur en zure oprispingen 
   - Huiduitslag en ontstekingen 
   - Woede en prikkelbaarheid 
   - Maagzweren 
   - Overmatig zweten 
   - Gevoeligheid voor hitte 
 
3. Kapha-gerelateerde klachten: 
   - Gewichtstoename en obesitas 
   - Congestie en slijmproblemen 
   - Lusteloosheid en traagheid 
   - Gevoeligheid voor koude en vochtigheid 
   - Verstopte neus en sinussen 
   - Moeite met afvallen 

Wat behandelen wij met Ayurveda?

Ayurveda kan een breed scala aan fysieke, mentale en emotionele aandoeningen behandelen. Het doel van Ayurvedische behandeling is om de balans tussen de drie dosha's (Vata, Pitta en Kapha) te herstellen, de natuurlijke genezende mechanismen van het lichaam te versterken en het welzijn te bevorderen. Hoewel je met Ayurveda iedereen kan bedienen met preventie en een verscheidenheid aan klachten kan behandelen, richten wij ons specifiek op reuma, artritis, fibromyalgie en het syndroom van Tietze.

Wij zorgen ervoor dat je voedings- en leefstijlkeuzes kan maken die bij jou passen. Daarnaast gaan we aan de slag met pijnbestrijding en bevorderen van de soepelheid van je gewrichten. Hierin maken wij een combinatie van Ayurveda en individuele yogaoefeningen.

Het is belangrijk op te merken dat Ayurveda geen snelle oplossingen biedt, maar een holistische benadering van gezondheid volgt. De behandeling richt zich niet alleen op het onderdrukken van symptomen, maar ook op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaak van de aandoening. Het behandelplan wordt afgestemd op de individuele constitutie (Prakriti) van de persoon, waardoor het een zeer persoonlijke benadering van genezing is. 


Ayurveda is sinds 1977 door de World Health Organisation (WHO) erkend als complementaire geneeswijze. 
Dosha’s 

In de Ayurvedische geneeskunde is een "dosha" een van de drie fundamentele bio-energetische krachten die de basis vormen van alle lichamelijke en geestelijke processen in het menselijk lichaam. De drie dosha's zijn Vata, Pitta en Kapha, en ze vertegenwoordigen de combinatie van de vijf elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether) in het lichaam. 

Elke persoon heeft een unieke mix van deze dosha's, die zijn of haar lichaamsbouw, persoonlijkheid, voorkeuren en gezondheidskenmerken beïnvloedt. Deze persoonlijke constitutie wordt de "Prakriti" genoemd. Het kennen van je Prakriti helpt bij het begrijpen van je natuurlijke balans en welke elementen je gevoeligheid kunnen vergroten. 

Onbalans de dosha’s

Onbalans in de dosha's verwijst naar situaties waarin een of meerdere dosha's in het lichaam verstoord zijn, waardoor ze uit hun natuurlijke evenwicht zijn geraakt. Deze onbalans kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en klachten. 

Er zijn drie soorten onbalans in Ayurveda: 

Vata-onbalans: 

Dit doet zich voor wanneer de Vata-dosha in het lichaam verhoogd is. Het kan worden veroorzaakt door factoren zoals stress, een onregelmatig levensritme, slechte voeding of het negeren van de juiste voedingsbehoeften. Symptomen van een Vata-onbalans zijn onder andere angst, slapeloosheid, constipatie, gewichtsverlies, winderigheid en een droge huid. 

Pitta-onbalans: 

Wanneer de Pitta-dosha in het lichaam toeneemt, ontstaat een Pitta-onbalans. Dit kan veroorzaakt worden door een overmatige consumptie van pittig, zuur of zout voedsel, hitte, stress of woede. Symptomen van een Pitta-onbalans zijn onder andere brandend maagzuur, ontstekingen, huiduitslag, prikkelbaarheid en een gevoel van hitte in het lichaam. 

Kapha-onbalans: 

Dit doet zich voor wanneer de Kapha-dosha in het lichaam te veel wordt. Een Kapha-onbalans kan worden veroorzaakt door overmatige consumptie van zwaar, vet voedsel, een sedentaire levensstijl of het negeren van lichaamsbeweging. Symptomen van een Kapha-onbalans zijn onder andere gewichtstoename, traagheid, congestie, overmatig slijm en emotionele traagheid.

Evenwicht tussen de dosha’s

Het behouden van een evenwicht tussen de dosha's is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid in de Ayurvedische geneeskunde. Een Ayurvedische arts zal, door je Prakriti te bepalen, een behandelingsplan aanbevelen dat gericht is op het verminderen van eventuele dosha-ongelijkheden om gezondheid en welzijn te bevorderen. Dit kan bestaan uit voeding, levensstijl, kruidenbehandelingen, yoga, meditatie en andere aanbevelingen die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Vata

Bestaat uit de elementen lucht en ether. 

Verantwoordelijk voor beweging, ademhaling, zenuwstelsel en bloedcirculatie. Eigenschappen: droog, licht, koud, subtiel, snel, ruw, wisselvallig. Onbalans kan leiden tot angst, slapeloosheid, constipatie, gewrichtspijn.

Pitta

Bestaat uit de elementen vuur en een beetje water. Verantwoordelijk voor de spijsvertering, metabolisme, warmteregulatie. Eigenschappen: scherp, heet, licht, olieachtig, vloeibaar, zure geur. Onbalans kan leiden tot spijsverteringsproblemen, huiduitslag, woede, ontstekingen. 

Kapha

Bestaat uit de elementen water en aarde. Verantwoordelijk voor stabiliteit, smering, structuur en groei. Eigenschappen: zwaar, koud, langzaam, olieachtig, stabiel, kleverig. Onbalans kan leiden tot gewichtstoename, congestie, lethargie, emotionele traagheid.