Wat is Ayurveda?


Ayurveda is eenvoudig te integreren in uw dagelijkse bestaan. Door uw natuur te volgen kunnen psychische en lichamelijke klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen!

Ayurveda is een holistische geneeskunde die al meer dan 5.000 jaar met succes wordt toegepast en gericht is op preventie en behandeling van diverse klachten. Als lichaam en geest niet in balans zijn, kan dit resulteren in bepaalde problemen en/of klachten. Ayurveda kan dan helpen om lichaam en geest weer terug in balans te brengen en daarmee het natuurlijke evenwicht te herstellen. Diverse aandoeningen kunnen met behulp van Ayurveda effectief worden behandeld, zoals klachten in de spijsvertering, huidklachten (eczeem/psoriasis), ADHD, autisme, hoofdpijn, stress/burn-out, vermoeidheid en andere klachten zonder een directe medische verklaring. 

Bij Ayurveda ligt de nadruk op het complementair aan de reguliere geneeskunde behandelen van bestaande (chronische) klachten, en op het voorkomen van klachten via voeding en leefstijl. Daarnaast maakt Ayurveda gebruik van diverse technieken en methodes om lichaam en geest in balans te brengen, zoals massages (met therapeutische oliën), en kuren. 

Ayurveda is sinds 1977 door de World Health Organisation (WHO) erkend als complementaire geneeswijze 


3 Dosha’s


De Ayurveda is gebaseerd op de drie dosha’s: vata, pitta en kapha. Dit heeft te maken met de vijf elementen die in de natuur -en dus ook in ieder mens- voorkomen:
Vata, is lucht en ether
Pitta, is vuur en water
Kapha, is water en aarde


Onbalans in de 3 dosha’s


Er is sprake van een onbalans, als een van de elementen zoals bijvoorbeeld Vata, (lucht en ether) toegenomen is ten opzichte van de normale situatie. Een onbalans van deze aard geeft klachten die te maken hebben met de elementen lucht en ether. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: gewrichtspijn, droge huid, onrust, stress/burn-out klachten.
Zo heeft elk element zijn specifieke klachten bij toename/afname.

Vata

Staat voor lucht ether wat zich uit in beweging. Een te veel aan beweging of juist een stilstand is een vata onbalans. Aan de pols herken je dit doordat onder de wijsvinger, waar vata zich laat voelen, de onbalans voelbaar is. De pols kan dan koel aanvoelen. Je kunt dit ook merken aan iemand zijn gedrag. Erg druk, springen van hak op de tak, meteen beginnen te praten, onrustig zijn. Fysiek is dit te merken aan gevoelige buik en darmen, last van obstipatie of juist diarree. Deze mensen zijn veelal slank gebouwd.

De Vata onbalans is koude, onrust, beweeglijkheid soms met pijn.

Het tegenovergestelde is warmte en rust. Een warme massage die rustig en liefdevol is.


Pitta

Staat voor vuur wat zich uit in daadkracht, een te veel geeft iemand erg rode wangen, is erg druk met iets bezig,  kan moeilijk van iets loskomen. Hoge bloeddruk is ook zo´n uiting. We kunnen dit met de middelvinger voelen, er is dan een heftige klopbeweging voelbaar en de pols voelt ook warm aan.  Iemand zijn spijsvertering is dan optimaal tot hevig. Deze types zijn goed gebouwd.

De Pitta onbalans is oververhitting.

Het tegengestelde is koelte zowel in temperatuur als in gedrag. Een rustige massage met verkoelde olie.


Kapha

Staat voor water-aarde wat zich uit in rust en enige stilstand. Deze mensen zijn vaak stevig gebouwd en zijn rustig van aard. Hun polsactiviteit is onder de ringvinger voelbaar. Een enigszins trage pols is daar voelbaar. Een onbalans laat dit gebied stagneren en er is enige vorm van oedeemvorming. Overgewicht is vaak hier het geval.

De Kapha onbalans is zwaarte, klamheid en vocht.

Het tegengestelde is lichtheid in voedsel en in beweging zoeken. Droogte in voedsel en in de massage toepassen. Een stevige massage met eventueel poeder toepassen.