Tips

Ayurveda en voeding

Voeding is een belangrijk instrument binnen de Ayurveda om gezond te blijven, of als er sprake is van ongemak of ziekte: terugkeren naar een goede gezondheid. Door de enorme hoeveelheid (en tegenstrijdige) informatie die tegenwoordig op ons afkomt, is het niet makkelijk om jezelf gezond en verantwoord te voeden. Uiteraard zullen wij ons vanuit onze expertise ons beperken tot de Ayurvedische visie. 

Zoals we in de vorige nieuwsbrief al aangaven: er zijn regels voor hetgeen je met elkaar kan combineren. Onjuiste combinaties leiden tot een onvolledige vertering, (ama) en dat is een bron van ziekte. 

 

Tip 1: 

De combinatie van verschillende dierlijke eiwitten wordt afgeraden. Een maaltijd met vis als voorgerecht moet dus geen hoofdgerecht hebben met vlees. Een ander voorbeeld van hoe het niet moet: een hoofdmaaltijd met vlees en een dessert bestaand uit zuivel. Misschien blijft er dan weinig keuze over, maar mocht je gehecht zijn aan je dessert, kan dat natuurlijk ook een keer na een vegetarische maaltijd. 

Tip 2: 

Neem fruit niet bij een maaltijd, maar altijd minimaal een uur ervoor of erna. Voor de vertering van fruit zijn heel andere enzymen actief dan bij andere voedingsmiddelen. Bij het samenstellen van een ontbijt of salade kan hier rekening mee gehouden worden. Het gebruik van smoothies of een ontbijt bestaande uit yoghurt of kwark met fruit wordt dus afgeraden.