Ayurveda en reuma

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende ziekten aan het bewegingsapparaat en omliggende weefsels. Ondertussen heeft 1 op de 10 mensen in Nederland te maken met een van deze aandoeningen. In verhouding hebben vaker vrouwen ermee te maken. De ziekte kan al op jonge leeftijd ontstaan, maar zich pas op latere leeftijd klachten geven. 

De ziekte gaat gepaard met pijnlijke ontstekingen, die behoorlijk lang kunnen aanhouden en telkens terugkeren. Naast de ontstekingen gaat het vaak gepaard met (ochtend)stijfheid en vermoeidheid. Er zijn diverse onderzoeken in de Westerse medische wetenschap over de oorzaak. De uitkomsten van die onderzoeken zijn niet eenduidig. 

Wij werken vanuit het principe van Ayurveda, die aangeeft dat er sprake is van ernstige amavorming (ama=toxines) die zich vastzet op gewrichten. Bij reumatoïde artritis treedt er een ontregeling op van het immuunsysteem. De cellen gaan zich richten op het eigen lichaam. 

Veel cliënten hebben al geruime tijd gebruik gemaakt van ontstekingsremmende middelen. Helaas kennen deze middelen - naast hun positieve effecten op korte termijn - diverse bijwerkingen. Wij gaan met onze expertise aan de slag met ontstekingsremming vanuit Ayurveda. Hier wordt uitdrukkelijk ook rekening gehouden met het voedingspatroon. Bepaalde voedingsmiddelen of bereidingswijzen hebben een ontstekingsverhogende werking. 

Naast de aanpassing van voeding werken we met Ayurvedische kruiden om te zorgen dat ama wordt verwijderd en de spijsvertering geoptimaliseerd wordt. Hierdoor voorkomen we het opnieuw optreden van ontstekingen. Middels onder andere abhyanga en warmtebehandelingen zorgen wij voor een betere doorbloeding. Dit heeft ook een positief effect op de mobiliteit. Hoe pijnlijk artritis ook kan zijn: het is uitermate belangrijk dat gewrichten mobiel blijven. 

Heb je al enige tijd last van pijnlijke gewrichten: blijf er niet meer rondlopen en we kijken samen naar de mogelijkheden! 

Ayurveda en voeding

 

De basis van Ayurveda is preventie. De juiste voeding die past bij je constitutie is daarbij belangrijk. Wat voor de ene persoon goed is, is voor de andere afgeraden. Het is voor iemand met een Pitta (vuur) constitutie bijvoorbeeld geen goed idee om zure producten te eten. Voor een persoon met een Kapha (aarde) constitutie is het belangrijk om matig koolhydraten te nemen. 

Daarnaast zijn er regels betreffende voeding die voor iedereen gelden. Deze regels zorgen ervoor dat je spijsvertering volledig en optimaal is. Een onvolledige vertering geeft op den duur ophoping van ‘ama’ afvalstoffen in het lichaam. Dit is een bron van (chronische) ziekten. Hieronder geven we enkele voorbeelden van die regels: 

  • Eet/drink alleen voeding op kamertemperatuur of warmer. De kou vertraagt de spijsvertering.
  • IJs als afsluiting van een maaltijd is dus geen goed idee; 
  • Eet zo natuurlijk mogelijk. Zie je producten met een behoorlijk lange lijst van ingrediënten: grote kans dat het bewerkt voedsel betreft. Ons spijsverteringsstelsel is ingesteld op puur natuur. 

Het is misschien wat lastiger om tijdens de feestdagen hier rekening mee te houden. Misschien zorgt iemand anders voor de samenstellingmaaltijd, of heb je een keer zin in iets kouds bij je diner. Dit zal echt niet onmiddellijk voor problemen zorgen, maar als je je bewust bent, zal je vaker voor gezond kiezen.

Vitamine D

Vitamine D is een van de vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken, maar daarvoor hebben we wel de zon nodig. In Nederland is de intensiteit van het zonlicht van september tot mei niet voldoende. Het is in deze periode, met name in de winter, geen overbodige luxe om vitamine D bij te slikken. 

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, het bevordert de opname van calcium en fosfor en het speelt een rol bij de instandhouding van de weerstand en een goede werking van de spieren. Voel je je moe en lusteloos, heb je last van je spieren en gewrichten (pijn, krampen en trillingen) of ervaar je hyperventilatie of angstaanvallen? Het kan zijn dat je een tekort hebt aan vitamine D. En die kans is er, aangezien we in de winter minder buiten komen en de zon in Nederland ook niet sterk genoeg is. Daarnaast wordt een vitamine D-tekort ook gelinkt aan depressie, infecties en kanker. Vrouwen boven 50 jaar, mannen boven 60 jaar en mensen met een getinte of donkere huid zijn een risicogroep voor een vitamine D-tekort. 

 

Conclusie? Bijna iedereen kan in de winter een extra portie vitamine D gebruiken. Vitamine D halen we voor een deel uit onze voeding, het zit van nature in vette vis, zoals makreel, haring en zalm. Het is verstandig om vitamine D in de vorm van een supplement in te nemen. Wist je dat vitamine D niet in het lichaam kan worden omgezet zonder voldoende magnesium?

Bloedwaardentest

Recent zijn wij gestart met het Brabantse bedrijf “Bloedwaardentest”. Dit is een grote leverancier van bloedwaardetesten met priklocaties over het hele land. Het gaat overigens niet alleen om bloedwaarden, maar ook ontlastings- en urineonderzoek is mogelijk. 

Wij waren ons al enige tijd aan het oriënteren op een dergelijk bedrijf. 

Bij dit bedrijf hebben wij een uitgebreide presentatie gehad over de gang van zaken bij het bedrijf. Naast de eenvoudige logistiek en het fijne persoonlijk contact met de medewerkers, waren wij overtuigd dat dit een goede keuze is voor onze cliënten. 

Meten is weten en op basis van de bloeduitslagen kan gerichter behandeld en bijgestuurd worden. 

Voor het laten doen van bloedtesten is tussenkomst van uw (huis)arts niet nodig: de regie ligt volledig bij uzelf! Bloedwaardentest werkt uiteraard uitsluitend met geaccrediteerde laboratoria.